Volgens de consumentenbond zijn veel Nederlandse consumenten oververzekerd, dat wil zeggen teveel verzekering voor hun situatie of verzekeringen met een grote overlap. Na het besluit van VVD en PvdA in het “deelakkoord”om de assurantiebelasting fors te verhogen, doen mensen er verstandig aan nog eens goed te kijken waarvoor ze verzekerd zijn en of dat allemaal wel nodig is. Ook hier zou de consument mogelijk veel geld kunnen besparen.
Assurantiebelasting omhoog naar 21%
De beoogde coalitiepartijen VVD en PvdA willen volgend jaar de belasting die over verzekeringen moet worden betaald, verhogen van 9,7 naar 21 procent.
Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat dat een huishouden gemiddeld 100 euro per jaar kosten. Op dit moment zijn Nederlanders zo’n 800 euro per jaar kwijt aan verzekeringen.
Tot 800 euro per jaar besparen?
Volgens de Consumentenbond betalen sommige huishoudens aanzienlijk meer aan verzekeringen. ‘Een duur verzekerd gezin kan soms wel 800 euro per jaar besparen’, zegt de woordvoerder. Volgens de Consumentenbond zijn mensen vaak dubbelop verzekerd, of hebben ze verzekeringen afgesloten voor situaties die niet voor hen van toepassing zijn.
Automobilisten zijn in Nederland verplicht verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid. Ook de ziektekostenverzekering is verplicht, maar daarvoor geldt de hogere assurantiebelasting niet. Verder leggen hypotheekverstrekkers als voorwaarde op dat voor een woning een opstalverzekering wordt afgesloten. Voor het overige staat het mensen vrij zich al dan niet te verzekeren.
Goed vergelijken en switchen van aanbieder kan hier dan ook mogelijk een flinke geld besparing opleveren.